tag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post6655289157280245504..comments2024-02-26T08:19:57.442+02:00Comments on Pientilan Ukon plöki - tarinoita vanhojen rakennusten ja eläinten keskeltä.: Oksis- vasikka, Ruskiksen toinen sellainen.pientilan ukkohttp://www.blogger.com/profile/14519462149314870855noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post-37089611953025752592017-11-19T16:04:02.643+02:002017-11-19T16:04:02.643+02:00Oho. No hyvin tehty kun pikkutipun otit talteen ja...Oho. No hyvin tehty kun pikkutipun otit talteen ja pelastit!pientilan ukkohttps://www.blogger.com/profile/14519462149314870855noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post-18786593568709392142017-11-19T14:06:59.626+02:002017-11-19T14:06:59.626+02:00Se kävi näätsän sillviissii, että yhtenä aamuna lö...Se kävi näätsän sillviissii, että yhtenä aamuna löysin tuolta kanalan lattialta hiljattain kuoriutuneen kauheasti viluissaan piipittävän kananpojan. En käsittänyt, että korkealla seinallä olevassa pesässä muori olikin hautonut, luulin sen vaan siellä muuten hengailevan. Muori ei kumminkaan tullut pienokaista hoivaamaan joten otin sen sisälle ja virittelin sille jo talviteloille pannun keinoemon.<br /> Lisää poikasia ei ilmaantunut joten otin esille hautomakoneen(minulla on niitä kaksittain pieniä sellaisia, molemmat romuista korjattu. Minä neuvoin mitä korjataan, tekniikan taitava mies teki työn) Laitoin sinne viisi munaa joista säädetyn 21 vrk kuluttua kuoriutui 4 syystipua.<br /> Onhan se hautominen sellaista vähän työlästä ilman isompaa automatiikkaa, mutta useamman poikueen hautonutta kokemus auttaa. Pari kertaa päivässä on tilanne tarkastettava.kanapaimenkinhttps://www.blogger.com/profile/08425305676027722064noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post-88257420646497825292017-11-18T14:02:32.499+02:002017-11-18T14:02:32.499+02:00Ei kai ne olekaan. Ymmärtääkseni ei kuitenkaan saa...Ei kai ne olekaan. Ymmärtääkseni ei kuitenkaan saa päästää haitallisia mikrobeja juustomassaan, joka vaatii toki kypsytyspaikalta tiettyjä ominaisuuksia.pientilan ukkohttps://www.blogger.com/profile/14519462149314870855noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post-38062105025213159012017-11-17T17:44:21.873+02:002017-11-17T17:44:21.873+02:00Niin ei ne kypsytetyt juustotkaan aivan ylitsepääs...Niin ei ne kypsytetyt juustotkaan aivan ylitsepääsemättömän vaikeita ole, hyvän kypsytystilan järjestäminen on se vaikein vaihe mutta hyvin nuohottu kellari tai jopa jostain vanhasta jääkaapista rakennettu virityskin lie toimivan. Juustomuottina toimii hyvin muovinen keittiökulho jonka pohjaan tekee reikiä ja sideharso tietysti täytyy olla. Maitoahan vaan juustotouhuun menee, 10 litraa kiloon eli 30 litraa jos tekee sen "normaalin" 3kg mötikän. <br /><br />Erittäin hyvää juustotietoutta ja vieläpä Suomen kielellä löytyy Mammalta: http://kysymammalta.blogspot.fi/2009/09/juusto.htmlAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post-88854907046042875442017-11-17T10:46:01.433+02:002017-11-17T10:46:01.433+02:00Kyllä joo joukuksi pääsee! Pääsee varmasti jo aika...Kyllä joo joukuksi pääsee! Pääsee varmasti jo aikaisemminkin. Välikatto on lähes valmis.<br /><br />Heh, no se "kaikenmaailmaanviili" on siis yleisnimitys viilille, piimälle, jugurtille ja sen sellaisille...! :D<br /><br />Olemme me tehneet juustoja. Mutta lähinnä tuorejuustotyyppisiä, paistettavia juustoja. Kypsyteltäviä emme ole kokeilleet- vielä!<br /><br />Jahaa! Eikös se hautominen ole vähän hankalaa ihmisellä? :Dpientilan ukkohttps://www.blogger.com/profile/14519462149314870855noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post-55449241950476824222017-11-16T20:02:03.496+02:002017-11-16T20:02:03.496+02:00Joko jouluksi navettaan? Hyvin se karjatalous siit...Joko jouluksi navettaan? Hyvin se karjatalous siitä käynnistyy,ja mitä se kaiken maailman viili on? Mutta oikeesti: tehkääpä punasaappaisen kanssa juustoa, eikös siellä tilalla ole kellarikin jossa sen vois kypsyttää. Ei ole ollenkaan niin vaikeeta kuin luulisi, kunhan perehtyy asiaan. Kirjastossa ainakin on tietoa ja tietty KVG myös auttaa. Voi tehdä myös kaksi tai kolme juustoa ei aina tarvita satoja litroja maitoa.<br />Ehdottelee muuan joka hautoi yksinäiselle orvolle kananpojalle 4 kaveria ja yrittää niitä nyt saada tottumaan toisiinsa. Pienet on ok. mutta tämä iso kolmiviikkoinen pelkää ja pakenee koko ajan pitkin käsivarttani ja kiljuu...kanapaimenkinhttps://www.blogger.com/profile/08425305676027722064noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post-68504712254379123702017-11-15T09:57:53.556+02:002017-11-15T09:57:53.556+02:00No kiitos! Kyllä Ruskiksellakin aikamoiset noppave...No kiitos! Kyllä Ruskiksellakin aikamoiset noppavetimet oli... Eli yhtä pitkät kuin leveätkin. Nyt ovat toki jo normaalin muotoiset. Lyhyet kyllä, kieltämättä. Ei sellaisia vanhan ajan kouranmittaisia vetimiä enää ole kuin joillain yksittäisillä maatiaiskarjojen edustajilla. Ikävä kyllä.<br /><br />Itsekin koitan aina lypsää juuri tuolla tavalla, eli kahdteen kertaan.<br /><br />Ei todellakaan tee mieli lypsää irtolehmiä, ei! Kyllä joku parsi ja kytkye pitää olla sentäs nii.<br /><br />Maitotaloudesta tosiaan voisi laittaa jonkun jutun, kyllähän sitä kaiken maailman viiliä tosiaan on tehty, hmm...pientilan ukkohttps://www.blogger.com/profile/14519462149314870855noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post-13968862416491005522017-11-15T09:54:18.226+02:002017-11-15T09:54:18.226+02:00Heh, niin hää on!Heh, niin hää on!pientilan ukkohttps://www.blogger.com/profile/14519462149314870855noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post-55503574242056931902017-11-14T21:47:56.247+02:002017-11-14T21:47:56.247+02:00Hyvin sujuu sinulta käsinlypsy :) Vaikeaa on kyllä...Hyvin sujuu sinulta käsinlypsy :) Vaikeaa on kyllä lypsää heti poikimisen jälkeen kun utare vielä pöhössä mutta pianhan se on helpompaa. Ja nykylehmillä on vielä niin lyhyet vetimet että on pakko lypsää vetäen kun ei puristelemalla pysty... Ja sinulla aivan oikein ämpäri polvien välissä! :) Itselleni opittu tapa on lypsää aina samanpariset eli etuset ensin ja sitten takaset niin tyhjiksi kun hyvin saa ja palata kummatkin läpi pariin kertaan ja sitten loppulypsy hieroen.<br /><br />Lypsypaikkakin on hyvä kun on sinulla olemassa, on hankala pelata irtoelukoiden kanssa tai sitoa johonkin rautakankeen kiinni, ja sitten pyörivät kun hyrrä saati vaihtavat paikkaa kesken lypsyn. <br />Pientilan maidonkäsittelystä ja -jalostuksesta olisikin mukava kuulla jahka maitoa alkaa jäämään kotikäyttöön enemmän. Voita, juustoa, viiliä...:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post-41001278264118883162017-11-14T18:47:53.420+02:002017-11-14T18:47:53.420+02:00Ihania uutisia ja suloinen Oksis <3Ihania uutisia ja suloinen Oksis <3Satuhttps://www.blogger.com/profile/14664911479334923439noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post-80251821111838400382017-11-11T19:54:40.780+02:002017-11-11T19:54:40.780+02:00No niinpä se tosiaan on!No niinpä se tosiaan on!pientilan ukkohttps://www.blogger.com/profile/14519462149314870855noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post-45341336587951249202017-11-10T12:37:58.621+02:002017-11-10T12:37:58.621+02:00Olipa kiva lukea lehmäuutisia. Oman tilan maito on...Olipa kiva lukea lehmäuutisia. Oman tilan maito on ihan erilaista kuin kaupan. :)Kivimäen emäntähttps://www.blogger.com/profile/01046208932411048659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post-10205644960496005722017-11-09T21:03:53.324+02:002017-11-09T21:03:53.324+02:00Joo, mun kissoilla oli sukunimenä Karvajalka, se o...Joo, mun kissoilla oli sukunimenä Karvajalka, se on vielläkin mun kasvattajanimi ja pysyy viellä 25v kuolemani jälkeen. :)<br /><br />Näkyy se, punasaappainen!!Timo Lampi ☺https://www.blogger.com/profile/09017836754587735161noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post-44037413951186859472017-11-09T10:21:48.661+02:002017-11-09T10:21:48.661+02:00Niinpä. Vaan eipä ole punainenkaan maito tinkimaid...Niinpä. Vaan eipä ole punainenkaan maito tinkimaidon veroista, ei edes ne ihmeen vanhan ajan tölkkimaidot...<br /><br />Ahaa! Ja monestihan eläimillä on nimen edessä kasvattajatilan nimi!<br /><br />Ahaa! Vai näkyy se hyvänteko sinne asti! :Dpientilan ukkohttps://www.blogger.com/profile/14519462149314870855noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post-27887235274529866602017-11-09T10:19:43.487+02:002017-11-09T10:19:43.487+02:00Mooses muistoissamme, näin pyhäinpäivän tunnelmiss...Mooses muistoissamme, näin pyhäinpäivän tunnelmissa ja -ajassa kun elelemme.pientilan ukkohttps://www.blogger.com/profile/14519462149314870855noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post-55361692503171107662017-11-09T10:19:02.418+02:002017-11-09T10:19:02.418+02:00Vien perille. :)Vien perille. :)pientilan ukkohttps://www.blogger.com/profile/14519462149314870855noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post-52949748038582975872017-11-09T10:18:34.198+02:002017-11-09T10:18:34.198+02:00Hyvää kuuluu! Tuossahan tuo elelee kaikessa rauhas...Hyvää kuuluu! Tuossahan tuo elelee kaikessa rauhassa, syö ja pieree. :D<br /><br />On, kovin on järeän oloinen. Vähän kuin olisi sonni itsekin! Mutta kun saa maitoa niin paljon kuin haluaa, niin tuleehan siitä valkuaista. Joka muuttuu elimistössä proteiiniksi ja kun vasikka kokoajan liikkuu, muuttuu se suoraan lihakseksi.<br /><br />Kyllä on rotusonni.pientilan ukkohttps://www.blogger.com/profile/14519462149314870855noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post-40970927711524306602017-11-09T09:36:51.623+02:002017-11-09T09:36:51.623+02:00Kyllä olis ennenvanhaan naurettu maha kippurassa, ...Kyllä olis ennenvanhaan naurettu maha kippurassa, jos silloin kaupunkilaiset olisvat juoneet tonkanpesuvesiä, niinkuin nykyään juovat. Meille täällä kelpaa vaan paras "punainen" maito.<br /><br />Kun itse aikoinaan kasvatin rotukissoja, niin joka pentueella alkoi nimi aina samalla kirjaimella ja aakkosten alusta eteenpäin. Näin ostaessaan tiesi kuinka "tuore" kasvattaja oli.<br /><br />Punasaappainen on selkeesti tehny sulle hyvää. Millonkas on kihlajaiskahvit??Timo Lampi ☺https://www.blogger.com/profile/09017836754587735161noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post-4507058492523937692017-11-09T07:01:00.880+02:002017-11-09T07:01:00.880+02:00Mooses <3Mooses <3Fanehttps://www.blogger.com/profile/05274005758470519779noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post-29297642554320437062017-11-08T12:54:50.944+02:002017-11-08T12:54:50.944+02:00Kauniita kaikki, oikein somia! Lähetän rapsutuksia...Kauniita kaikki, oikein somia! Lähetän rapsutuksia.Airihttps://www.blogger.com/profile/12151363961152106907noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3911988126374923258.post-75430228592546624422017-11-08T11:29:42.478+02:002017-11-08T11:29:42.478+02:00Ihanaa, olenkin miettinyt, mitä Ruskikselle kuuluu...Ihanaa, olenkin miettinyt, mitä Ruskikselle kuuluu... hienosti antaa lypsää! <br />Ja kyllä onkin Oksis järeän näköinen hieho! Onko sen isä oikein rotusonni? Kun ei ole Pyhä Henki, niinku Mooseksella :P RHhttps://www.blogger.com/profile/07453596302251679120noreply@blogger.com