Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935

Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935
Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935

keskiviikko 13. elokuuta 2014

Pientä saunaremppaa...

Olen tässä edellisten vuosien aikana todennut, että minulla on tekemistä täällä pientilallani lopuksi ikääni. Niinhän sitä sanotaan, että kun saa ensimmäisen kerran kaikki paikat kuntoon, saa jo aloittaa kaiken alusta. Miksei niinkin. Omalla kohdallani pitää vielä lisätä se, että koska haluan hevosia(kin), niin joudun tekemään nille tallin. Navettani kun on liian matala hevosille, kiitos uusien eläintenpitopaikkasäädösten... Mutta siis. Koska "tarvitsen" hevostallin, eikä minulla ole sellaista, niin teen sen. Ei siinä sen kummempaa. Jonain päivänä se on valmis.

Sitä odotellessa olen hieman korjaillut vanhaa saunaani. Kyseessä on entinen savusauna, joka on muutettu uloslämpiäväksi jo vuosikymmenet sitten. Sauna on Pirkanmaan maakuntamuseon perinnerakennusmestarin mukaan noin satavuotias, luultavasti 1800- 1900 lukujen vaihteesta.

Saunassa oli melko laajojakin lahovaurioita. Lauteiden takaa jouduin vaihtamaan hirret aina neljättä hirsikertaa myöten. Muualle vaihdoin "vain" yhdestä kahteen hirttä, eli ammattitermein kengitin saunan. Muitakin, kuin hevosia siis kengitetään...

Muurasin myös kokonaan uuden piipun, joskin satavuotiaan mallin mukaan ja ikivanhoista, käsintehdyistä tiilistä. Piippu ja tulisijat vaativat myös uuden perustuksen. Kuten saunakin, joka sai luonnonkiviperustuksen nurkkakivien muodossa.

Lopuksi teräsharjasin ja raaputin vanhan maalin pois ja pesin koko rakennuksen. Seinät ja katot. Maalasin pytingin perinnemaaleilla, koskapa olen tällainen perinneäijäkin. Vielä kun saan tehtyä saunaan puisen lattian ja sisätyöt päätökseen ikkuinoiden kunnostuksen ohella, niin pääsen saunomaan kertalämmitteisen kiukaan löylyissä. Omassa saunassa.Tässä saunasta on jo ensimmäinen hirsi pullautettu pois. Sitten vain mallin mukaan uusi samalle paikalle.

Jotenkin tähän tyyliin. Tässä laudeseinä kokonaan uusittu, julkisivun hirret puuttuvat.
"Miks kaikki pitää aina tehä ite?" Muuraamassa uutta piippua vanhan mallin mukaan.
Tässä päällisin puolin melkein valmiina. Ikkuna vielä ja viimeinen nurkkalauta. Viimeinen aina vaikein laittaa...

2 kommenttia:

  1. Tuo piippu on muuten tehty käsin vedetyistä ikivanhoista savitiilistä, jotka on huolellisesti teräsharjattu ja pesty. Erikokoisilla tiilillä sain tehtyä noita ulosvetoja. Myös pellitykset ovat omaa käsialaani. Samantyyliset piiput (2kpl) tein myös päärakennukseen, siinä tosin rapatut versiot.

    VastaaPoista

Olkaa niin armolliset, että suvaitsette saattaa tietooni eräitä mielipiteitänne ja kysymyksiänne koskien blogiani. :D