Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935

Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935
Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935

torstai 4. helmikuuta 2016

Vanhan saunan remontti etenee

Pieniä tilannekuvia vanhan saunan korjaamisen etenemisestä. Nyt vaiheena on se, että saunahuoneeseen ovat ilmestyneet lauteet. Niihin ei sitten tullut lainkaan selkänojaa... Työni nimittäin keskeytyi pahemman kerran siihen vaiheeseen, jossa olisi pitänyt ratkaista, laitanko selkänoja ja jos, niin minkälaisen ja ennen kaikkea: kuinka. Jos noin pienen asian miettimiseen menee kolmisen viikkoa, niin aattelin, että antaapi olla sitten. En laita selkänojaa ollenkaan!

Nyt saunan molemmat huoneet on myös jälkitilkitty pellavatilkkeellä. Samoin "patinoin" uudet korvaushirret muistuttamaan vanhaa, mustunutta savupirtin hirsiseinää siten, että tein vesipetsistä tarkasti alkuperäisen seinähirren sävyistä petsiä sekoittaen useaa eriväristä petsiä. Tätä seosta sitten sivelin seiniin. Tuli mielestäni ihan kelpoiset, nyt hirsien vaaleus ei pistä niin pahasti silmään.

Nyt myös "uusi" AK-47 kiuas ja vanha Högforsin hellakamiina on koeponnistettu! Veto hormeissa oli loistava ja molemmat tulisijatkin toimivat, kuten pitää. Piippujen muuraamiseen ei siis tarvita muuraria. Sen kuin itte muurailee vaan. Tekemällä oppii. Mutta kannattaa silti tutkailla vanhoja rakenteita ja erilaisia entisaikojen rakennusoppaita. Niissä on hyviä kikkoja mm. tiilien limitykseen välipohjan ja vesikaton kohdan paksunnosten tekoon.

Savu kohoaa piipusta pakkasaamussa. Kaunista. Sinistä.
Vuosien työni ja saunan eteen näkemäni vaiva on palkittu katsellessani tätä näkymää!
Ensimmäinen koelämmitys pönttökiukaassa.

Mikä lie Ukko siinäkin kuvassa lisäilee puita...
Jostain syystä sillä on aina haalarit päällään
Maalasin myös saunakamarin lattian. Maalina käytin Sateenkaarivärien vanhan ajan lakkamaalia. Olen havainnut, että tämä varsin pahalta haiseva (lue: hyvä tuote) maali on hyvää myös lattioissa. Olen aiemmin maalannut sillä myös vanhan pirttini lattian. Ensimmäisen kerroksen maalasin puutärpätillä ja vernissalla ohennetulla maalilla, ohensin maalia noin 30%. Toisen kerroksen ohensin enää noin 15%. Kolmannen kerroksen vetäsin ohentamattomalla maalilla. Kaikkiin kerroksiin laitoin sikkatiivia kuivikkeeksi, koska tähän aikaan ulkosalla maalatessa kuivuminen olisi muuten melko hidasta. Tosin, pidin lämpöpuhallinta koko ajan päällä ja ajoittain lämmitin saunakamaria myös kamiinalla.


Ovenkahva, tai -vedin. kuinka nyt vain. Takorautaa ja kavahöylällä ja puukolla veistettyä katajaa.

No nyt se ovikin on "jo" valmis...

Taoin viimein myös ovenkahvan, vai onko tuo vedin? Millä nimellä tuota pitänneekään kutsua, niin siinä se nyt kuitenkin on. Ulko-ovessa kun ei tähän asti ole ollut muuta kuin tuo haka, josta oven opn joutunut kiskomaan auki. Toimivaa kyllä, vaan ei kovin näppärää... Oven kahva on taottu kahdesta pukinsarviin päättyvästä lattaraudasta. jotka muodostavat silmukan puiselle kädensijalle. Kaikki rautaosat on öljymustattu ja jopa kiinnitysruuveihin taoin uudet kannat ja mustasin nekin. Kädensija on muotoiltu molemmistä päistään olakkeelliseksi, jotta se pysyy paikoillaan ilman ruuveja. Itse puuosa on katajaa ja se, kuten myös rautaosat on vernissattu lopuksi. Kädensija on puuta varsin yksinkertaisesta syystä: talvella metalliseen kahvaan jäätyisi käsi kiinni ja se ei ole järin miellyttävää...

Saunassahan pitää toki olla myös saunajakkara. Tässä tapauksessa se toimii myös lauteiden askelmana, koska en tehnyt lauteisiin rappusta. On paljon kätevämpää, että "rappunen" on irrotettavissa ja että sen voi siirtää pois tieltä. Tällöin lattiapinta-alaa jää pyykkipäivänä pulsaattoripesukoneelleni. Saunahuone kun on muuten melko ahtaan puoleinen... Joten pitää kikkailla tilan säästön nimissä!

Saunajakkara.Etusyrjän jalat ovat tarkoituksella väkkärästä männynoksasta veistetyt. Tällä tavalla saadaan lisää vakautta jakkaraan.

Veistin myös vuosiluvun saunajakkaraan, jotta parin sadan vuoden päästä joku saa ihmetellä, että noinko ne vielä siihen aikaan tekivät käsityönä kaikki huonekalunsakin, olikohan niillä edes sähköö siellä.... ;)

Öljytystä saunahuoneen lattiasta, maalatusta saunakamarin lattiasta ja saunakamarin kalusteista, sekä valmiista tolppalauteista tulee juttua, kunhan saan aikaiseksi ottaa niistä kuvia!

Tervetuloo joukkohon, tekin uudet lukijani! Ja kiitos kaikille ahkerille seuraajilleni, ootte käyny ihmettelemässä plökiäni jo yli 31 000 kertaa! :D

16 kommenttia:

 1. Ai ku mie tuunki nii onnelliseks tämmösist postauksist! :)

  VastaaPoista
 2. Kyl on komiaa ku piäsöö löylytteleen! Laitahan lauteistakin kuvaa. AK-47? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta, kohta pääsee saunomaan...!

   Jeps, lauteista tulee kyllä kuvia, mutta keskeneräisistä kauteistahan on jo juttuakin olemassa.

   AK-47!! :D Arvasin, että joku kiinnittää asiaan huomiotaan. No, maailmankuulu Kalashnikov- rynnäkkökiväärihän se... Ei vaan, kyseesä on Aitokiuas AK-47, eli kertalämmitteinen kiukaiden Rols- Royce.

   Poista
 3. Upea on sauna, on. Varo sitten ettet hääräillessäsi kaada tuota jakkaraa, tai pikku penkki se minusta on, varpaillesi. Jos ei satu olemaan turvasaappaita, meinaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin noh, onhan se toki aika järeetä emmettä. Turvasaappaat oliskin aika lämpöset saunatossut!:)

   Poista
 4. Komea on saunan penkki, jään odottamaan lisäkuvia saunasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta! Ja kyllä ne loputkin kuvat aikanaan tännä plätjähtävät.

   Poista
 5. Kiva idea laittaa penkkiin tuo vuosiluku. Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksikin. Ois niin kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terveh tuloo vaan sitten mukaan! Ja kävinhän minäkin ihmettelemässä sun blogiasi! :D

   Poista
 6. Mitä kuuluu?
  Kevättä pukkaa ja kiirettä piisaa, eikö niin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain sellasta niin. Kyllä minä vielä jatkan kirjoittelua tänne plökiinkin, kunhan aikaiseksi muilta hommiltani saan! :D

   Poista
 7. Komian saunan oot tempassu! Meillä saunanpystytysurakka odottaa vielä tekijäänsä. Tai pikemminkin tekijän odottaa tarmonpuuskaa. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllähän se... Jaksoin vuosia odottaa saunomaan pääsemistä. Ja sauna kuitenkin valmistui. Niin että tottapahan se teiränkin sauna jonain päivänä valmistunee!

   Poista

Olkaa niin armolliset, että suvaitsette saattaa tietooni eräitä mielipiteitänne ja kysymyksiänne koskien blogiani. :D