Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935

Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935
Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935

Kaippaakkos sää lisätiatoo? Täs o linkki!!

 Jaa mää vai? Kukakos mää oon?

Olekkos sää sitte joku uus lukija vai kui hä?

Jos oot, taikka vaikka olisit ennenki lukassu mun plökiä, niin voiha tässä olla sullekin jotai uutta. Katto ny varmuuren vuaks. Ja jos sää oot kuiteski se iha uus kattelija, nii huamaa, että noissa kommenteissa o paljo hyviä juttuja ja silkkaa asiaa. Kannattaa aina kattoo kommentit! Ne o iha oleelline osa mu plökiä. Ja kommenteeraa ittekki tieteski!

Jospa kerron piänen esittely ittestäni. Aiemminha oon jotai jo sanonu tossa iha plökin alussa, tossa Numero yhdessä. Katoppa vaikka sekin. Ja oonham mää jo kertonu vaikka mitä vähä siä sun täälä. Että lukaseppa vaikka koko plöki joutessas!

Noo, jolset ny koko plökiä katto yhteem menoo, nii lue tää:

Hän käveli vetten päällä.
Mää oon syntyny Pirkammaalla joskus kolmisenkytä vuatta sitte jossai kaupunkissa, jossa oli tehtaita. Noiren tehtairen humina oli mul lapsuuteni ääni. Vaikka mää olenki siältä jo aikas piänenä poijes muuttanu, niin mun sukua o siä aina asunu ja siks määkin sitte noihin tehtaan hurinoihi oon tavallaa tykästyny. Ei oo tehtaita enää, ei. No joo, muutettii sitte perhee kans korpee, ku olin iha piäni. Oon siä korvessa kesvanu, mettienk keskellä. Ei ollu katuvaloo, ei ollu ihmisiä. Karhuja oli. Ja oma rauha touhuta mitä lystäs! Autolla opettelin ajaa kuuren vanhana ja mopolla kai seittemän, taikka kahreksan vanhana. Pölkupyärällä muistaakseni opin ajaan vasta sej jälkeen, kun enste olin oppinu ajaan autoo.

Sittem mää muutamie vaiheiren kautta meni ittekki tehtaasee tyähö. Joo, siähäm mää olinki koko nuaruuteni, seinie sisällä ihmettelemässä että joo, komee on ilma ulkona ja mää hikoile täällä hitsausmaskissani...
Kuva ajalta, jollonka Piäntilan Ukko ei ollu viä Piäntilan Ukko.
Oli Mettäläinen Poika.
No se tyä loppu sitte. Toisaalta iha hyvä. Samoihi aikoihi ostin tään Piäntilan. Täs on vähäm mettää ja vähäm mettittyneitä peltoja. Sitte täs on päärakennus ja yhyreksä ulkorakennusta. Tyätähäm mulla täällä o lopuks ikää, mutta em mää tyätä pelkää. Pikkusen ku joka päivä puskee etieppäi, niin ei ainakaa rappio pahene.

Viirakoitunu Piäntila. Ehkä pikkusem muuttunu toi maisema...
Mullaha o tossa ny iha aukee pelto.
Katto vaikka kesän keltaiset kukat ja niin pois päin.


Tommosen moottoripaativ väsäsin kalaveneeks.

Jolsei muuta tekemistä oo, nii ainahav voi hommata "uuren" auton!
Iloinen (?) kattomaalari tyässään.
Hyvih harvinainen kuva Piäntilan Ukosta. Sehän poseeraa!
No nii, sittehhä mää meninkij jo mettätöihinki. Oli raskasta hommaa, mutta sain olla ulkona! Niin räntäsateessa, ku porottavassa helteessäki. Aina ulkona. Seuranani oravat ja ulkotiput. Olivat hyvää seuraa.

Joo, olihammää viherhommissaki. Leikkasi ruusuja ja tein nurmikkoo. Semmosta...

Ja ny sitte mää olen maatalouslomittaja. Ja tää on nys se homma, jota mää tekisi vaikka lopu ikääni. Koko elämäni mää olen kaivannu tyätä, joka on oikeeta tyätä ja jossa saa olla eläinten kans. Nym mää saa olla! Tyäkaverini on hummaset, ammuset, possuset ja tiäs kekkä. Hyvää seuraa ovat noiki. Oikee hyvää!

Tään uuren elämäni eläinten kans johrosta oon sittem menny opiskelee eläintenhoitajaks itteni. Että ihminen, joka ei kunnolla osaa aakkosia, saatikka kertomatauluja, lähtee kolmikymppisenä opiskelee, niin joha ny o. Nuarena mää en koulusta tykänny. Ny mää oon iha koulufani!
Koulupoikana. Ja siinä koulukaveriki kanssa. Piäni kyyttöpoika.
Oon koko ikäni harrastellu kansanperinnettä, historiaa, luantoo, kalastellu, puuhastellu, pitäny kasvimaata ja pernamaata. Tehny sepähhommia ja puutöitä. Rattastellukki mää oon. Sittem mää oon korjaillu kaikemmoisia koneita ja oham mulla noita ikuvanhoja moottoripyäriäki. Ja joitakim muitakiv vanhoja masiinoita. Oikeestaam mää oon aina tehny jotai. Ja jos en oo just sillo tehny, nii ainakim mää oon suunnitellu johonkiv vihkoo, että mitä sitä vois vaikka tehrä. Tai lukenu jotai kirjaa, taikka vaikka lehtee.
Aina tarttee eres jotai yrittää tehrä...
Tohon tuli maakaapelit.


Mnää ja Bubu.
Mitäs muuta sittev viä... No ei tuu miälee.

Tuliskos jollai joku kysymys miäleem, mikä tars just välttämättä tiätää? Tähäv vois joku pistää kysymyksiä niim mää sittev vaikka vastailen niihi. Jolset ny iha asiattomia kysele! :D

22 kommenttia:

 1. Tää ei ehkä ole kysymys, lähinnä joku postausaihepyyntö - eli voisitko joskus esitellä tota torppaas enemmän? Siis taloa, missä asut. Että mitä oot tehny siellä; millasessa kuosissa se oli kun muutit sisään; juokseeko vesi vai sinä ämpäri kädessä; mikä lämmitysmuoto; onko jotain isoja remontteja vielä tulossa? Ja sen semmoista.

  Vähän niinku mikä on asumisen suhteen semmonen asenne ja aatemaailma - myös käytännössä ja arjessa, eikä vaan jossain pilvilinnahaaveissa tai palopuheissa (niinku mulla itellä, vielä :D :D ). Meitä vanhatalo/ekohippi/historiafriikki-ihmisiäkin on niin monen sorttisia, että avartaa aina kuulla muiden edes kauttarantain samantyyppisten jamppojen "asumisfilosofioita" ;)

  Ja siis yhdeksän (9?) ulkorakennusta? Mitä ne on? Sauna, navetta, lato, puuvaja, öö...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo vain voin! Tarvitseepa ryhtyä henkisesti latautumaan aiheen työstöön, sillä aihe on melko laaja. Olen tässä kaiken ohella tehnyt talooni todella mittavaa peruskorjausta, alkaen ihan osittain uusitusta sokkelista ja kengittämisestä piippujen muuraamiseen. Tämähän oli takuuvarmassa 70- luvun kuosissa, tavallaan ihan asumiskelpoisessa kunnossa, mutta ei oikein minun mieleni mukaisessa asussa. Ja toisaalta lattiatkin olivat niin kylmät, että kun jätin puusaavin pirtin lattialle yöksi, oli sen pohja yön aikana mennyt huurteeseen. Yritä siinä nyt sitten asua... Mutta siitä siis lisää jatkossa!

   Tuosta vedestä ym. vihjaan kevyesti, että ei mulla oo mitään juoksevaa vettä. Ei oo suihkua, ei ole yhtäkään lavuaaria. Porakaivo on, mutta ei siis kraanoja... Mutta kaikki aikanaan. Sama juttu viemärin kanssa: ei oo. Vielä. Tein kyllä imeytyskentän, jonka ensin suunnittelin itse, tein piirustukset ja asemapiirroksen, sitten olin työn valvojana, työn tekijänä ja läpi meni rakennustarkastuksesta! :D

   Joo, on niitä yhdeksän. Kyllä. Nämä: päärakennus, aitta, navetta(+suuli), kellari, jossa vinttivaja, liiteri, vanha sauna, rantasauna, vanha rantasauna, joka nykyisin liiterinä ja vielä tuo ikuvanha niittylato. Ja "kömmänä"- rakennus. Eräänlainen vierasmökki, oikeastaan varastoaitta, mutta itseasiassa entinen kutomo...

   Poista
  2. Kuulostaa mielenkiintoiselta!

   Miks vesi pitää juosta, jos itellä on ripeät jalat? Tai onko se pakko sinne kehikon sisään laittaa, kun on noita "kömmänöitä" piha täynnä, jahka nyt ylipäätään moternisti haluaa vettä hanasta juoksuttaa...

   No joo, nää talojutut on mun lempiaiheita ja voisin tukkia sun kommenttilootan täysin, mutta jäänpä nyt kiltisti odottamaan postaustasi :D

   Poista
  3. Eilen kun olin ulkosalla, niin vesi juoksi minua vastaan. Oli pimeää, enkä ollut osannut varautua sen kohtaamiseen, joten pelästyin. Oli kamala kokemus! :D

   En minä pidä juoksevaa vettä ja viemäröintiä millään muotoa tarpeellisena. Edellinen omistaja oli ehtinyt tuon porakaivon jo tehdä, joten aattelin, että ei sitä oikein hävittääkään kannata... Ainoa hyvä syy, miksi vesijohto tulee sisälle asti, on se, että sisällä se ei jäädy. Jossain kylmässä ulkorakennuksessa se jäätyisi. Kumpaankaan käytössä olevaan saunaani ei vettä tule kuin ämpärillä.

   Poista
 2. Onko pakko kysyä, eiks voi vaan kehua? On se vaan niin hyvä katella ku ihmine on löytäny paikkansa tässä maailmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, en minä nyt ketään ryhdy ihan pakottamaankaa! Jolsei hotsita kysellä, niin saat aina kehua! :D

   Joskus kyllä tuntuu, että oon löytäny paikkani ihan jostain muusta maailmasta, kuin suurin osa muusta väestöstä. Heidän maailmaansa ei löydy minun karttapallostani lainkaan ja tuskin minunkaan maailmaani on heidän kartoissaan. Pelkkää mustaa.

   Poista
  2. Pakko vastata että joskus ajattelen kuin sinä tuossa edellä...

   Poista
  3. Nii... Mitäpä tähän lisäämään.

   Poista
  4. No sen tuohon ^^ vois lisätä, että "suurin osa" ehkä, mutta ei kaikki. Että tervetuloa tähän "meidän karttapallolle", tää on kiva paikka ja sopivan väljä ;)

   Poista
  5. Heh, väljyyttä onneksi on! Joo, ei suinkaan kaikki... Yleistäminen ei koskaan toimi, mutta jokin sopiva määritelmä täytyy aina löytyä kulloiseenkin tarkoitukseen. Joten "suurin osa" lienee aika lähellä totuutta?

   Poista
 3. Vaaditko muilta yhtä paljon kuin itseltäsi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaadin itseltäni enemmän, kuin muilta olisi teoriassa realistista vaatia. Ylipäätään minulla ei tosin ole mitään valtuuksia mennä vaatimaan keneltäkään yhtään mitään. Eikä kenelläkään ole mitään oikeutta vaatia minulta mitään. Itseäni sen sijaan saan käskyttää mielin määrin, tai olla kokonaan tekemättä, kuinka nyt sattuu huvittamaan.

   Poista
  2. Tuohan kuulostaa hyvältä.
   Sinulle olisi haaste blogissani, muutama lisäkysymys vastattavaksi jos on luppoaikaa joskus.
   http://keskener.blogspot.fi/2015/02/7-haaste.html

   Poista
  3. Ohoh... Enpä olekaan vissiin ikänä mihinkään haasteeseen vastannut... En edes haastemiehen... Mutta jospa nyt koettaisin tuohon sinun haasteeseesi vastailla jokusena päivänä! (itse asiassa luin tuon tekstisi, mutta haasteita käsittelevä kohta meni autuaasti ohitse...)

   Poista
 4. Tervehdys täältä pohjoisesta!
  Ja olipa ihanaa,kun löysin blogisi!:)Mie en juuri ruukaa lueskella plokeja,mutta tämä tuntui heti "niin omalta".Paljon asiaa ja elämäntapaa jota arvostan ja pyrin itsekin elämään.*Asuu vanhaa lapin tilaa perheensä kanssa ja haaveilee parista kotitarvelehmästä*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terveh teille sinne Pohjoisiin!
   Sopiiko kysyä, että jos et yleensä lue blogeja, niin miten sitten löysitkään tämän minun plökini?
   Ja tervetuloa vaan mukaan remmiin!

   Poista
  2. Et usko,mutta mie etsin netistä myytävistä kyyttövasikoista tietoja..,ja lopulta päädyin sinun blogiisi:)

   Poista
  3. Hehe, vai sellaista! Noo, tuossahan tuo kyyttöpoika on yhdessä kuvassa... Mutta minä en kyllä myy vasikoita, sen sijaan voisin ostaa sellaisen! Ja juuri kyytön, tai lapinlehman. Miksi ei länsisuomalaisenkin, mutta ne ovat ehkä tarkoitukseeni liiankin hyvätuottoisia lehmiä.

   Poista
 5. Arvostan suuresti su elämäntapamuutost ja tapaa elää arkee. Suhtautumine tän päivä ruoka- ja työpolitiikkaa on itsellä sama. T: Piene viljatilan emäntä. Mut hei, mis emäntä/elämänkumppani?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos arvostuksesta! Aivan kaikki eivät osaa arvostaa, vaan pitävät pikemminkin outona, vaikka eivät sitä ääneen sanoisikaan...

   Jaa-a... Sen kun tietäisi. Eipä ole näkynyt. Vapaaehtoiset ilmoittautukoon! :D

   Poista
 6. Hei, täällä yksi tosi vanhaemäntä ilmoittautuu "plökisi" lukijaksi! Olet noin nuoreksi "Ukoksi" ehtinyt vaikka mihin. Pakko on alkaa seurata, mitä vielä saat aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia paljon! Jotain olen koittanu aikani kuluksi puuhastella... Ja tervetuloa vaan plökiä lueskelemaan!

   Poista

Olkaa niin armolliset, että suvaitsette saattaa tietooni eräitä mielipiteitänne ja kysymyksiänne koskien blogiani. :D