Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935

Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935
Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935

sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Kytösavujen aikaan

Kuten kaikki jo tietävätkin, on tämä Pientilani joskus muinoin ollut pieni karjatila, jolla on ollut hieman peltoja tässä tilakeskuksen ympärillä. Sittemmin viljelyn ja karjanpidon loppuessa myös pellot ovat päässeet metsittymään hoidon ja huolenpidon puutteessa. Varsinaisesti näitä peltoja ei milloinkaan ole metsitetty tarkoituksellisesti, mutta aika järeää puutavaraa ne jo kasvavat.

Vaan eivätpä kasva kaikin paikoin enää...

Sillä nyt on muuttunut ääni kellossa ja isäntä talossa.

Palava maa
Aloitin jo talvella tammi- helmikuulla pellonraivaamisen. Tarkoituksenani on -jälleen kerran- palauttaa osa Pientilaani sen alkuperäiseen asuun. Tähän suunnitelmaan kuuluu myös peltojen uudelleen raivaaminen. Toki siinä on myös se syy, että tulen tarvitsemaan peltoa eläimilleni, joista en nyt tosin vielä edes tiedä, että mitä lajia eläimet ovat ja koska ne tulevat, mutta sen tiedän, että peltoa ne tarvitsevat niin laitumeksi, kuin heinämaiksikin.

Nyt työnalla oleva pelto on tässä vuonna 1934 tai -35 otetussa kuvassa punaisella näkyvä alue.
Kuvia lähtötilanteesta.

Kyllä, tässä on todellakin ollut joskus avoin pelto!

Syyllinen.

Ennakkoraivattu.
Tästä saa hyvää perspektiiviä siitä, minkä kokoisia nuo puut parhaimmillaan olivat. Kuvassa on tavallinen AA- paristo.
Hyvä maa lihottaa puun tuollaiseksi jo reilussa kolmessakymmenessä vuodessa.

Avaraa...
Polttopuuta ja joutavaa risua tältäkin työmaalta kertyi.
Ihan kuin olisin muutenkaan polttopuiden tarpeessa...

Pölkyt halottuina.
Tätäkin sorttia kertyi mottitolkulla.

Maisema kallion päältä. Tämän kallion päällä on se peltoraivio, josta kerroin jo joulukuussa tässä kirjoituksessa.
Ensimmäisenä kaatui aluskasvusto. Nurin menivät kaikki joulukuusiaihionikin, mutta ehkä niitä löytää aina jostain muualtakin... Raivuusaha pärisi ja alue tuli ennakkoraivattua. Tuttua hommaa aiemmasta työelämästäni, olinhan joskus metsätyömies.

Sitten soittelin puhelinyhtiöön ja kerroin, että heidän linjansa kulkevat melkoisessa vaaravyöhykkeessä. Pyysin kaatoapua vastuukysymysten vuoksi ja onneksi se on ainakin täälläpäin ilmaista, kunhan kaataa puut itse. Puhelinmiehet sitten virittelivät taljat ja kaadonsuuntaajat, joten minun vaivani puiden kaadon suhteen oli melko vähäinen...

Kun saimme puut kaadettua puhelinyhtiön tyyliin (melko rauhallisella työtahdilla...) jäi minulle vielä vaivakseni karsia ja pölkyttää puut. Tein niistä muutamaa rakennuspuuta lukuun ottamatta metristä pölkkyä, sillä terkoitukseni oli halkoa ne haloiksi. Ja niin teinkin. Halot kun säilyvät asianmukaisesti peitettynä vaikka vuosia ja sattuneesta syystä en ole isommin polttopuun tarpeessa.

Tallaisen raivuuhomman ehdottomasti mukavin vaihe on aina kulotus!! Voisi tuota ehkä kutsua myös kydötykseksi, kun maan pintaakin on yleensä tarkoitus hieman polttaa. Samalla tulee päästyä "helposti" eroon myös risuista ja muista oksista. Ja palautuuhan niiden ravinteet samalla myös pellon ravinnepotentiaaliin.
Kytosavut nousevat jälleen- kunttakerros palaa!
Maisema peittyy savuun.

Kuivaa oli, mutta kuivempaakin olisi saanut olla.
Tästä työt jatkuvat halkojen poisajolla ja sen jälkeen jossain vaiheessa kesää saanen tänne kaivinkoneen, jolla on tarkoitus tuo alue ojittaa ja kaivaa kannot pois. Ne kannotkin pitäisi jossain vaiheessa vielä polttaa... Saas nähdä, kuinka kauan niiden kuivuminen vie!

6 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia sulla taas, varsinkin nuo savut auringonpaisteessa... minkälainen kamera on ollu asialla?

  Noin komia koivuhalako menis kyllä kaupaksikin, jos olis pikkurahan tarvetta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Kamerana mulla on tuollainen "omituinen" Nikon Coolpix s4.

   https://www.google.fi/search?q=Nikon+Coolpix&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=lkpGVfufCIHbsgHI9ID4DQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1600&bih=799#tbm=isch&q=Nikon+Coolpix+s4

   Joku sanoi, että siinä on liikaa liikkuvia osia, joten sillä on vaikea saada muita kuvaamaan mua ja töitäni... :D

   Joo, kai ne halot saisi kaupaksikin, mutta sitten mulla ei oo enää seuraaavaksi kymmeneksi vuodeksi polttopuita jemmassa! Hamsteri, mikä hamsteri...

   Poista
 2. Mä en nyt oikeen osaa pukea sanoiksi sitä fiilistä, mikä tulee esim. kaskeamisesta...siinä on jotain hämmentävän alkukantaisen huumaavaa...syynä ehkä tämä taulu http://fi.wikipedia.org/wiki/Raatajat_rahanalaiset ja mun kansallisromanttiset kuvitelmani :)

  Ja menee muuten ihan helpolla sekaisin kaikki kaskeamis-kulotus-kydötys -termit, mutta onksenniiiväliä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juuri alkukantaistahan se onkin! :D Itsekin "taannun" aina palavaa maata nähdessäni vähintään 1800- luvulle...

   Noo, ei kai se niin tarkkaa ole, ellei saa jostain työmääräystä, että "tuleppa kulottamaan pihani". Jos siinä sitten menetkin ja kaskeat sen, niin saattaapi tulla vähän sanomista... ;)

   Poista
 3. Uusi lukija ilmottautuu. Mahtava blogi! Luin kaikki postaukset ja koukkuun jäin. Itse en juuri mitään maanviljelystä saati sitten perinnekorjaamisesta ymmärrä, mutta arvostan suuresti elämäntyyliäsi. Olen kyllä ollut heinätöissä, ratsastanut lehmällä, leikkinyt kuurupiiloa kilin kanssa, ajanut traktoria ja nukkunut heinäladossa, mutta nykyisin olen mukavuudenhaluinen kaupunkilainen. Mielenkiinnolla jään seuraamaan tekemisiäsi, kunnioitettavaa pyrkiä säilyttämään mahdollisimman paljon menneiltä ajoilta säilynyttä. Niin kauan kuin kaupunkilaisia ei täältä ajeta pois, roikun mukana lukijoissa :)
  Mitä muuten pupulle kuuluu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin! Tervetuloa lukijaksi! :D

   Vai koukkuun jäit... Ole varovainen, sillä minulla ei ole tarjota mitään keinoa vieroitusoireiden hoitoon, sikäli mikäli joskus ilmenee tarvetta sellaiselle. Tämä elämäntapa vie mennessään ja minkäänlaista mahdollisuutta ei ole palata aiempaan elämänmuotoon. Vaara vaanii siis... ;)

   Ehei suinkaan täällä kaupunkilaisia pois häädetä, lukijakunnallani on vapaa liikkumisen oikeus: jokainen saa tulla ja mennä kuten parhaaksi näkee. Joten tervetuloa vaan niin kaupunkilaiset, etelän väki kuin porukat siellä lapin tuntureillakin.

   Pupu elelee tyytyväisenä pirtissäni. Välillä vien sitä valjailla ulos, tein niin jopa talvella lumiseen aikaan. Pienet kaninjäljet ovat hauskan näköiset lumella! :D

   Poista

Olkaa niin armolliset, että suvaitsette saattaa tietooni eräitä mielipiteitänne ja kysymyksiänne koskien blogiani. :D