Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935

Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935
Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935

maanantai 23. marraskuuta 2015

Vanhan saunan tolppalauteet

Vähäinen vapaa-aikani, joka koululta ja työelämältä (ja muulta elämältä) on jäänyt, on mennyt paljolti saunaprojektin kimpussa. Viimeisimmäksi olen muun ohella patinoinut paikkahirsiä ja tehnyt tolppalauteita.

Hirsiseinien uudet korvaushirret olivat kovin vaaleat ja niiden puhtaus pisti pahemman kerran silmään. Siispä "patinoin" ne savusaunan hirsien värisiksi samalla konsilla, jota olen menestyksellä käyttänyt myös mustassa pirtissäni: vesipetsillä! sävytin vesipetsin tarkalleen alkuperäisten seinähirsien sävyiseksi käyttäen useita erivärisiä vesipetsejä. Mutta kuinka ollakaan, musta petsi oli tässä sekoituksessani melkoisen dominoiva sävy... Ensisestä savusaunasta kun puhutaan!

Mutta sitten tolppalauteisiin. Kyseisessä saunassahan oli ihan nykyaikaiset keveästä, suorastaan mitättömästä laudasta värkätyt lauteentapaiset härpäkkeet. Ei ollenkaan minun makuuni. Jouduinkin ne hävittämään saunaremontin alkuvaiheessa pois. Ihme... ;) Uusia lauteita pääsin viimeinkin tekemään nyt, kun saunassa on jo puulattia, josta lienen jotain maininnut. Olenkohan? Hmm... No, joka tapauksessa saunaan tuli männyn sydänpuusta tehty, keskelle viettävä puulattia.

Lauteiden runko on myös männyn sydänpuuta ja pihkan tuoksu puuta työstettäessä on suorastaan nokkaa aukaiseva! Eipähän tarvitse syödä yskänpastilleja... Runko on suhteellisen järeää tavaraa, onhan se kuitenkin 4"x6" parrua. Laudepuut sen sijaan tein haapaisesta, tuppeen sahatusta lankusta, jonka paksuus on vaatimattomat 4" (=100mm.) ja leveys siinä 300mm. molemmin puolin. Ihan mistään pikkulankusta ei siis ole kyse. Ihme ja kumma, että tuollaista puutavaraa vain ikään kuin ajelehti minulle. Tarkoituksenani oli sitä ihan tilata paikalliselta sahurilta, mutta eipähän nyt sitten tarvinnutkaan.

Koko näiden minun tolppalauteideni ideahan on olla jonkinlainen folkloristinen inkarnaatio eräästä vanhasta saunasta, jonka kuva on julkaistu plökissäni aiemmin. Muinoinhan saunoja käytettiin mitä moninaisimpiin tarkoituksiin ja lauteetkin tehtiin yleislauteiksi, ei siis pelkkää löylyttelyä varten. Nimitys tolppalaude tulee siitä, että lauteet ovat jykevien, puisten nurkkatolppien varaan rakennetut. Lisäksi kierrellessäni suomalaisia vanhoja saunoja olen todennut kyseisen laudemallin olevan melko yleinen varsinkin vanhemman ikäluokan saunoissa ja erityisesti savusaunoissa. Puhutaan myös tolppalavosta.

Siispä, kuinka ollakaan, halusin itsekin sellaiset! :D

Olen tehnyt näitä lauteita päämääräni se, että en käytä lainkaan rautaosia, en edes nauloja, tai ruuveja. Kaikki liitokset olen tehnyt lyöntitiukkoina lohenpyrstöliitoksina ja lauteet on kiinnitetty vaakapuihin tappiliitoksilla. Liitokset olen tehnyt käyttäen apunani sahaa, talttaa ja raspia. Näillä välineillä olen saanut liitokset riittävän tiukoiksi, jotta olen ne voinut lyödä paikoilleen jyhkeällä visanuijalla.

Lauteet ovat kuitenkin yhä kesken. Niistä puuttuu oikeastaan enää jalkatuki ja selkänoja. Tavallaan vähän turhanaikaista luksusta moiset, mutta kai saunassa saa viihtyäkin?

Tässä muutama kuva ja lisää tulee saunan lopullisesti valmistuttua! :D
Tolppalauteet.
Istuinpuu on kiinnitetty pystytolppaan lohenpyrstöllä.

Lauteiden lavo on sen sijaan tapitettu kiinni vaakapuihin.
Yksityiskohtia.

Järeää puutavaraa. Nam!! :D Minä en sitten yhtään tykkää hipistikkelipuutavarasta...
Tässä näkyy myös patinoitua, uutta seinää.
Arvatkaapa, mitkä hirret näistä ovat uusia?
(Saa luntata!)
Tässä kuvaa myös puulttiasta.
Uudet lukijani, tervetuloa teillekin! :D Johan teitä aika monta alkaapi ollakin. Ihme sinällään. Vai?

14 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ohhoh, ei kai mikään voi olla täydellinen?

   Poista
  2. Musta tuntuu, että mikään, mitä sie teet, ei voi olla muuta :)

   Poista
 2. Ohhoh, onpa järeät solkkiset. Ja hieno tekotapa. Mitä lienen nähnyt elämässäni saunoja, savusaunojakin jokusen, en kyllä tuon sarjan lauteita yhdessäkään.
  Ei vissiin tunnu polttavalta persuuksiin vaikka kuinka kuuma sauna olisi. Olen meinaan joskus joutunut seisomaan lauteilla, kun oli niin kuuma istuinpaikka ettei siihen voinut istua ja teputtaa piti ahkeraan kun jalkapohjiakin poltti. Kylmää vettä jolla asiaa ois voinut korjata ei saanut mistään.
  Eikä mielestäni saunan pidä mikään hullun kuuma ollakaan, sellaiset löylykilpailut on ihan älyttömiä. Niin ja vielä yksi kummallisuus, yhdellä perheellä täälläpäin on saunassaan lasiset lauteet. Ei sekään ihan tästä maailmasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Solkkiset?? Hääh?

   Kyllä. Haapainen laude on aina viileä. Johtuu siitä, että haapa on huokoinen puu, eikä se siksi varastoi lämpöä itseensä. Ja sen lisäksi haapainen laude on hyvin pitkäikäinen.

   Niin no... Onhan se älytöntä, jos otetaan niin kovat löylyt, että osa porukasta kuolee saunaan.

   Lasiset lauteet ja lasinen laulukirja- huono yhdistelmä! Mutta varmaan helppo pitää puhtaana moiset lauteet...?

   Poista
 3. Olet sinä kyllä hämmästyttävän taitava, ilmeisesti ihan kaikessa mitä teet! :)

  VastaaPoista
 4. Nojaa....saattashan tuossa saunoa.... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä juuri ja juuri, kunhan ei ajattele asiaa ja kuvittelee olevansa jossain muualla...? :)

   Poista

Olkaa niin armolliset, että suvaitsette saattaa tietooni eräitä mielipiteitänne ja kysymyksiänne koskien blogiani. :D