Kävin syksyllä kyläkaupalla ja katselin joutessani seinään nidotut ilmoitukset. Siellä muiden joukossa oli ilmoitus maatalouskoneista ja kiinnostavaa tavaraa olikin. Soittelin numeroon, jossa vastasikin tuttu isäntä edellisen elämäni ajoilta. Isäntä oli juuri jäänyt eläkkeelle ja myi hänelle joutavaksi jäänyttä kalustoa. Mitäpä tuossa miettimään, ajelin pian katsomaan myynnissä olevia koneita. Ja siellä oli yksi ruma, maailmaa nähnyt perälevy, jonka runkokin oli ajettu mutkalle ja terä kulutettu aivan loppuun. Lisäksi rungon kääntö oli joskus onnistuttu rikkomaan ja se olikin hitsattu umpinaiseksi... Kone oli kuitenkin mielestäni hyvä aihio ja kun hintakin oli kutakuinkin siedettävissä, ostin sen. Samalla reissulla ostin myös 2,5 metrisen s-piikkiäkeen, eli jousipiikkiäkeen... Hyvä reissu siis!
Kuljetin perälevyn Nivalla ja peräkärryllä lähenpää tutkiskelua varten katon alle. Joo, työtähän tuossa piisaisi, mutta jos ei pelkää työtä, niin kaikki on tehtävissä. En pelännyt, vaan tartuin rällällään ja lekaan.
Perälevyn kolmipistesoviterunko. Vahvistin kääntötapin kohdan sekä ylä, että alapuolelta. |
Rungossa oli mutka, jonka oikaisin katkaisemalla rungon, jonka jälkeen annoin lekan laulaa. Ja sitten hitsasin rungon taas kasaan. Kuvassa myös uusittu levynkäännön pusla. |
Tässä levy, joka vahvistettu ja vahvistushitsattu, sekä uusi jalka ja muut pienosat odottamassa hiekkapuhallukseen vientiä. |
Perälevyhän on siis sellainen traktorin nostolaitteeseen kiinnitettävä laite, jossa on leveä terä. tuolla laitteella voi aurata lunta, tasata maita, lanata pihatietä ja jopa avata umpeen kasvaneita ojia. Oli minulla ennestäänkin perälevy, jonka tein ammattikoulussa silloin edellisessä elämässäni, kun kuvittelin vielä metalliteollisuuden olevan Suomen tukijalka- pöh, sanon nyt. Tuo koulussa tekemäni perälevy on hieman kevyt, sillä se on tarkoitettu tuohon Harmaaseen Fergusoniin, mutta olen käyttänyt sitä Fordissa, joka jaksaisi raskaanpaakin levyä vetää. Siispä hankin sellaisen.
Tämä "uusi" perälevyni on jo vanha sekin, kuten lähes koko pientilan kalustoni. Merkiltään tuo lienee VaMa ja leveyttä on hitusen vaatimattomasti tasan kaksi metriä. Mutta! Siinä on rungon säätö, jota ei juuri monessakaan nykykoneessa ole!
Esimmäiseksi irroitin terän pois ja purin kiinteäksi hitsatun rungon sivuttaissäädön. Tuo sivuttaissäätöhän on oikein hyvä varsinkin lumivallien levitykseen, koska sillä on saatavissa melko hyvä sivuttaisulottuvuus pitkälle ojan päälle. Samoin vedin rungon osittain poikki ja hakkasin siinä olleen mutkan suhteellisen suoraksi ja hitsasin 4 mm. puikolla umpeen. Amppeereitahan siinä työssä pitää olla luokkaa 230-250, jotta perusaine sulaisi kunnollisesti läpihitsautuen. Otin samalla mitat uusista puslista, joilla väljähtäneet puslat saisi kuntoon. Puslissa oli pahimmillaan 6 mm. klappia! Ne siis piti vaihtaa kokonaisuudessaan. uudet teetin koneistamolla. Samalla teetin myös uudet tapit kaikkiin säätöihin ja kalvasin niiden puslat määrämittaan käyttäen väljyytenä 0,2 millimetriä. Eipähän klonksu enää.
Myös levy- osa oli kärsinyt. Siinä oli puskemisen seurauksena tullut pahemman laatuinen mutka, mutta se oikeni siedettäväksi ahkeralla lekalla hakkaamisella, mutta kyllä sitten tienoo raikuikin melkoisesti moisesta mäikyyttämisestä!
Jouduin myös vahvistamaan levyn rakenteita erityisesti rungon käännön osalta melko massiivisillakin levyillä, mutta sitä oli onneksi hyllyssä. Hitsasin myös varsinaisen levyn rungon uudelleen, sillä totesin, että tehtaan hitsari oli ollut liian laiska ja jättänyt joka toisen hitsauksen kokonaan hitsaamatta. Tein myös levyn runkoon jäykisteitä, jotta sekään ei menisi enää solmuun.
Kokosin levyn kokeeksi ja kun kaikki mahdolliset hienosäädöt oli tehty, purin sen uudelleen ja kärräsin hiekkapuhallukseen. Levyssä oli kyllä ihan hyvä maali, mutta se oli ehostus- ja markkinointimielessä vedetty suoraan ruosteen päälle. Joten pois vaan kaikki maalit ja ruosteet! Ja lopuksi siihen tuli vielä tinneriohenteinen kaksikomponenttimaali ja sävynä on Tamrokcin (Sandvik) oranssi. Ainakin kapistus näkyy nyt hyvin ja erottuu jo pitkältä, milloin olen tietöissä!
Hommasin perälevyyn myös hammasterän kulutusteräksi. Hammasterä on aivan ehdoton työssä, kuin työssä, sillä se jättää talvella tien karheaksi ja kesällä puree hyvin murskeeseen ja soraan.
Kaikkineen perälevy tuli töineen ja osineen hyvin edulliseksi. Laskin, että jäin noin 400-600€ voitolle, jos pidän verrokkina tehdasuuden vastaavan hankintaa. Ja kuitenkin tämä levy terineen kaikkineen kestänee minun käytössäni seuraavat vuosikymmenet, onhan se käytännössä peruskorjattu ja vastaa tehdaskunnostettua. Mutta siinä uudessa ei siis olisi ollut toivomaani rungonkääntömahdollisuutta...
Tommottinen siitä sitten oli tullakseen. |
Kyllä puree maahan tuo hammasterä, kun kuraa on pesunkin jälkeen vielä ihan levyn yläosassakin! |
Kyä ny kelepaa aurailla lumija, jos vaa niitä nys sittev vaa tulis!
Hieno kapistus tuli! Mie kyllä tartun tarvittaessa poraan mutta hitsauksen jätin yhden kokeilun jälkeen muille. Moottorisahaakin hieman kammoksun, kun se on niin holtiton vehjes... ei olis minusta yksineläjäksi, joka hoitaa itse kaiken. Ainakaan muualla kuin kerrostalossa :)
VastaaPoistaKiitosta!
PoistaMoottorisaha on kuin hevonen: jos ei vaadi, niin se tekee mitä lystää. Kun vaatii, tulee lopputuloksesta sellainen, kuin on haluttukin.
Hyvä taito se on poraaminenkin, ellei sitten kovin ala itkettämään! Tiedätkö muuten, mikä on "pora"? :D
Niin tosiaan, teilläpäin vallan akat poraa :) mutta en tiedä, jos ei kyseessä ole tavallinen pora.
PoistaSanalla pora viitataan vanhassa kivityömiesperinteessä kiviporanterään, johon lyödään joko yhden, kahden, tai kolmen miehen voimin lekalla, tai moskulalla. Pora on talttamainen, sepän takoma teräksinen akselinpätkä, joka kartkaistaan kovaksi. Sittten poraa liikutellaan akseliinsa nähden kiertäen joka lyönnillä hieman eri paikkaan.
PoistaPoralla siis saadaan aikaiseksi reikä kiveen, tai kalliioon. Mutta pora ei ole se kone, vaan se kone on porakone!
Oliko saivartelun mestaruusnäytös? :D
Yhtäkkiä muistin tän porajutun, piti tulla kattoon mitä oot kirjoittanut... en kyllä tuota tiennyt. Ja eroahan niillä on kuin parsalla ja parsakaalilla!
PoistaEttä tuli sitten poraaminen mieleen... Joo, eroa noilla on. Kuten tahkonkivellä ja tahkojuustolla! :D
PoistaTollanen puuhastelu se on munki mielee. Hyvä siitä tuli ja kestää varmaan monta vuoskymmentä!
VastaaPoistaNiin, eiköhän tuo nyt taas kestä. Kunhan ei honkkeloi töitä tehdessään!
Poista