Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935

Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935
Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935

torstai 16. huhtikuuta 2015

Pientilan aforismeja Nr:o 2

On tässä tullut vapaapäivien kunniaksi mietittyä... Jospa jotain näistä korpifilosofisista ajatuksistani julkaisenkin. Tässä tulee muutama vanha viidakon sananlasku öhh... Pientilan elämänohje. Saa noudattaa, jos tuntuu omalta!

-Kaiken voi tehdä kymmenellä eri tavalla väärin.
Mitä se on?
Tämä tarkoittaa sitä, että jonkin asian toteuttaminen ja päätökseen vieminen ei vaadi sitä, että jokaisen persoonan olisi tehtävä asiat juuri samalla tavalla, kuin on opetettu, tai samalla tyylillä, kuin kaikki muutkin asian ovat tehneet. Jonkin asian voi siis tehdä usealla eri tavalla, muiden mielestä se kuitenkin voi olla ja yleensä muiden mielestä onkin väärin, mutta hällä väliä, porskutellaan silti eteenpäin vaan!

-Koskaan ei saa luovuttaa, milloinkaan ei saa lannistua!
Mitä se on?
Se yksi hyvin tärkeä elämänohje: jos luovuttaa, ei saavuta mitään, kaikki käden ulottuvilla oleva jääkin ulottumattomiin. Luovuttavan ihmisen elämä juoksee sormien lomasta kuin rantahiekka ja tuuli vie sen mennessään, etkä löydä sitä enää milloinkaan.

-Paras elämä on itse tehty.
Mitä se on?
Mielestäni elämän on oltava sellainen, kuin sen itse on halunnut, ei sellainen, kuin jokin ulkopuolinen taho, tai olosuhteet ovat ennalta asettaneet. Jos haluaa jotain, jotain sellaista, jota ei ole ennestään, tai jota ei ole muista syistä saanut, on se jotenkin kyettävä järjestämään elääkseen elämää, joka miellyttää itseä. Sillä lopultakin on kaikkien tärkeintä vain se, että elää kuten haluaa, ei se, mitä muut siitä ajattelevat.

-Halutessaan kaiken voi tehdä toisin.
Mitä se on?
Tämä on ylläolevan aforismin sisarversio. Ei ole syytä elää, kuten maailma olettaa että juuri sinun kuuluisi elää, vaan pitää elää kuten itse haluaa. Vain se on yhden ihmisen henkilökohtaisella mittapuulla mitaten ihmisarvoista elämää. Jos maailma olettaa, että sinun tulisi soittaa klarinettia, koska suvussasi on aina oltu muusikoita, voit silti huoletta ryhtyä autokorjaajaksi, jos pidät sitä enemmän omaan elämääsi kuuluvana. Jos kaikki ystäväsi muuttavat lähiön slummiin, ei sinun tarvitse, sillä kaiken voi halutessaan tehdä toisin, kuin "kuuluisi" tehdä!!

-Kaikesta joutuu maksamaan.
Mitä se on?
Tällä ei ole sinänsä mitään tekemistä rahalla maksamisen kanssa, vaan tällä tarkoitan sitä, että elämässä ei mitään saa ilmaiseksi. Jos haluaa elää, kuten itse haluaa, eli tehdä asiat toisin, ei se ole helppoa: voi joutua perustelemaan eri tahoille ratkaisujaan, ihmissuhteet saattavat kärsiä, jotain voi jäädä kokonaan saamatta, koska saa sen sijaan jotain muuta. Saadessaan elää kuten haluaa, joutuu siitä maksamaan jonkin hinnan. Mikä se milloinkin on ja millainen kenelläkin, ei sitä voi mitenkään ennalta tietää. Pitää vain uskaltaa tehdä kuten haluaa, ja toteuttaa itseään.

-Olosuhteiden ollessa epäsuotuisat, on vaihdettava olosuhteita, ei elämäänsä.
Mitä se on?
Jos olet vaikkapa syntynyt paikkaan, joka ei tarjoa sinulle sopivia eväitä elämääsi, vaihda olosuhteita, älä haaveitasi, saatika elämääsi olosuhteiden vaatimusten mukaiseksi, vaan muokkaa olosuhteet sopiviksi itsellesi.
Toinen hyvä esimerkki tähän on se, että mikäli ympärilläsi olevat ihmiset aiheuttavat sinulle tarpeettomasti mielipahaa ja mollaavat sinua rakastamiesi asioiden vuoksi, älä muuta omia suunnitelmiasi, sillä juuri ne suunnitelmat ovat oikeita sinulle. Sen sijaan hylkää huonot ihmiset, älä ole heidän kanssaan tekemisissä ja kohtele heitä, kuin ilmaa. Älä käännä myöskään toista poskeasi, sillä se on typerää. Puolustaudu tarvittaessa.

Jos et ole syntynyt maalle, tai saanut perinnöksi tällaista maisemaa, mutta haluaisit sellaisen,
niin toteuta haaveesi, sillä haaveet eivät toteudu itsestään.
-Haaveet eivät toteudu itsestään.
Mitä se on?
Voit haaveilla vaikka koko ikäsi jostain asiasta, mutta rohkeutesi ei riitä haaveen toteuttamiseen. Lopputuloksena olet vanha ihminen, joka siunailee kiikkustoolissa, että "olisi silloin nuorena pitänyt..." Haaveet eivät siis toteudu itsestään, eikä niitä toteuta kukaan muukaan sinun puolestasi, joten toteuta sinä ne!!

Taas uusia lukijoita, tervetuloa teillekin ihmettelemään Pientilan touhuja!!

6 kommenttia:

 1. Nii pali hyvii viisauksii kaikki! Paras elämä on itse tehty..on mun suosikkini näistä...ja näin se mene täälläkin korvessa ja mun mielest.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korpi kuin korpi, viisaukset ovat siis yhteneväisiä. Kyllä korvessa on sitten mukavaa! :D

   Poista
 2. Olen samaa mieltä joka kohdasta. Ja niin kyllästynyt niihin ihmisiin, jotka yrittävät lannistaa joille toisten elämä ei kelpaa. Niitä kun sattuu mahtumaan tuohon lähisukuunkin aikamoinen määrä. Ihan sama, miten kukakin elää, niin aina joku näkee siinä jotain väärää. Miellyttää ei voi millään. Mutta sitä suuremmalla syyllä kannattaakin elää juuri niin kuin itse haluaa, koska vaikka yrittäisi asettua muiden asettamiin raameihin, jotain vikaa on niiden muiden mielestä silti.

  Ja kun minä esim. aion vakaasti muuttaa maalle lähitulevaisuudessa, niin olenpa saanut sellaisenkin kommentin, että "et voi muuttaa maalle, kun et osaa edes lunta aurata". No voi *#¤%&, olen ihan satavarma, että OPIN auraamaan lunta vaikka millä vehkeellä kunhan OPETTELEN. Ja omapahan on pihani ja tieni, samoin tyylini. Asiat voi tehdä niin monella tapaa :)

  Tai mä olen joutunut aikoinaan opiskelemaan itselleni vääriä juttuja, koska en kyennyt teininä vastustaan mun vanhempia. Kesti vuosia tajuta ja myöntää itselleni, että olen oikeasti sydämeltäni duunari ja fyysisen työn tekijä ja käsillä tekijä, enkä mikään paperinpyörittäjä. Mut vaan kasvatettiin niin siihen, ja vaikkakin olen jo kauan tykännyt siitä, kun näen työni jäljen, niin silti vasta ihan muutaman viime vuoden aikana koen tajunneeni kokonaan, kuka oikeasti olen. Siinä kesti kolmekymppiseksi asti, mutta hei, loppuelämäni on mun :) ja toki kaikki aika ei ole mennyt hukkaan niillä ns. väärillä teillä, olen oppinut sielläkin kaikenlaista ja tavannut hienoja ihmisiä. Nykyään ehkä eniten surettaa se, että jotkut ihmiset ei ollenkaan tajua sitä, että jokainen meistä on parhaimmillaan saadessaan tehdä asioita, jotka ovat juuri niitä omia ja meille sopivia, jotka sytyttävät intohimoa tekemiseen. Toki ihminen taipuu moneen, kun on pakko, mutta miksi ei eläisi sitä parasta elämäänsä, mistä itsekin aidosti tykkää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos avautumisesta! Ilmeisesti kirjoitukseni on saanut sinut ajattelemaan asioita. Nimen omaan. Kaiken voi halutessaan oppia, niin ainakin uskon ja toivon. Koskaan ei voi olla liian myöhäistä vaihtaa elämänsä suuntaa, noh, kunhan nyt kuitenkin tekee sen vielä eläessään...

   Poista
 3. Hei!

  Onpa hyviä ja sattuvia mietelmiä: kaikki kohdallaan!
  Nämä mietelmäsi vain vahvistavat päämäärääni (=kohti omaa "papanmökkiä maaseudulla") näin eläkeiän lähestyessä.
  Nythän näitä pikkutiloja- ja mökkejä alkaakin olla jo tarjolla enemmänkin ...viimeinkin.
  Olisiko syvenevällä lamalla vaikutusta...

  Mukava blogi Sinulla ja ennenkaikkea: ajatuksia herättävä!
  Kiitos tästä!

  Työntäyteistä lähestyvää kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos!

   Hieno juttu, jos olen onnistunut vahvistamaan omia päämääriäsi. Mutta todellakin on syytä aina tehdä, kuin itse haluaa elääkseen hyvää elämää.

   Joo, lama vaikuttaa: menee talot ja mökit alta, kun ei ole rahaa...

   Samoin sinullle hyvää kesänodotusta!

   Poista

Olkaa niin armolliset, että suvaitsette saattaa tietooni eräitä mielipiteitänne ja kysymyksiänne koskien blogiani. :D