Mutta niihin puolukoihin ja survokseen. Nuo marjat, joita pakkasten jälkeen aina metsistä vielä löytyy, ovat aikas pehmoisia. Niiden koostumus on muuttunut mehukkaaksi ja niihin on tullut makua muuttavia ainesosia, kuten sokereita ja alkoholeja. Noitahan ei oikein voi säilöä hilloamalla, sillä voisin kuvitella, että lötköä marjaa keittäessä hilloon jää ainoastaan marjojen kuoria. Ei haittaa käyttöä, mutta esteettiset ominaisuudet saattavat kärsiä.
Puolukka sopii muutaman muun kotimaisen luonnonmarjan ohella oikein hyvin säilöttäväksi ilman keittämistä. Puolukkassa on bentsoehappoa, joka on luonnon oma säilöntäaine. Itse suosin survomista, eli teen siis puolukkasurvosta. Survoksen etuja hilloamiseen nähden ovat säästyneen ajanmenon ohella se, että "raaka" marja säilyttää paremmin C- vitamiinipitoisuutensa. C- vitamiinin on vesiliukoinen vitamiini ja se ei kestä kuumentamista. On täysin järjetöntä tästä näkökulmasta ajatellen keittää C- vitamiini taivaan tuuliin, kun senkin voi säilöä talven varalle.
Valmistettaessa puolukkasurvosta on ensiarvoisen tärkeää huolehtia steriloiduista säilöntäastioista. Parhaiten pöpöjen päiviltä päästäminen onnistuu kiehuvan veden avulla. Huljutellaan kiehuvalla vedellä astiat jolloin ne saadaan takuulla puhtaiksi mikrobeista ja itiöistä. Toinen tärkeä asia on survoa marjoja niin paljon, että ne uivat omassa mehussaan, eli peittyvät liemen alle.
Siinä sitä on, kotimaista superfoodia. Turha rahdata ulkomailta mitään korviketta tämän tilalle. |
Tällä tavalla valmistettu ja valolta suojattuna tiiviissä purkissa säilötty puolukkasurvos pysyy syömäkelpoisena varmasti vuosia. Ja rakenteellisesti muuttumattomana vuosikymmeniä! Itse löysin joskus vuosia sitten menneiden sukupolvien säilömää puolukkasurvosta, joka oli täysin tunnistettavissa puolukkasurvokseksi, vaikka se oli survottu takuulla viimeistään -50, tai -60 luvulla. Melkoista ainetta siis!
Olimme puolukassa. Kivaa oli! |
"...Paistaa aurinko aina..." |
Kiitos vaan! Mukava löytää tällaista lukemista :) Itse valmistuin eläintenhoitajaksi viime keväänä ja nyt navetassa osa-aikaisena työskentelen.
VastaaPoistaHauska kuulla, että plökini kiinnostaa myös eläintenhoitoalan opiskelijoita ja työntekijöitä. Itse olen huomannut, että on tarjolla hirveän vähän eläintenhoitoon painottuvia blogeja. Monessa kyllä kerrotaan vaikkapa siitä, kuinka kirjoittaja kävi ratsastamassa ja mikä meni pieleen. Mutta kukaan ei ole oikein saanut kerrottua, miten he hevosensa ruokkivat ja kuinka suuret laitumet niillä on. Saati, ovatko käyneet alan kouluja. Jos tiedät tarkoittamani kaltaisia blogeja, niin linkkaa niitä mulle. Olen kiinnostunut!!
PoistaOletko kuullut tällaisesta säilöntätavasta, jossa ryöpättyjä marjoja pannaan steriloituihin purkkeihin ja käännellään? Kato:
VastaaPoistahttp://rihmasto.fi/marjasadon-s%C3%A4ilytys
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/66044/Saukkokoski_Marja.pdf?sequence=1
(ja muuta sekalaista: http://rihmasto.fi/).
Ite en ole kokeillut; pakastamme, survomme, teemme mehua Mehu-Maijalla ja sitruuna/viinihapolla.
Enpä ole kuullut moisesta "kääntelysäilönnästä"! Äkkiseltään aika jännä ajatus, sillä eihän herukkamehuakaan parane mennä ravistamaan, varsinkaan, jos siinä on jo jotain ongelmia. Mutta jospa sitä ravistelee alusta lähtien? Hmm...
PoistaTuokin voisi olla mielenkiintoinen keino säilöä marjoja, tuo maitohapposäilöntä! Mikähän olisi sellaisen säilykkeen nimike? "Happopuolukka"? :D
Meillä säilötään puolukat samalla tavalla ja hyvin säilyvät..kunnes syödään.
VastaaPoistaHyvä tietää, että muillakin tuo menetelmä onnistuu! Joo, sama säilymistä rajoittava tekijä itsellänikin on jostain syystä ilmennyt... ;)
PoistaEmmä kyllä oo tehny puolukkasurvosta sen kummemmin kuin muitakaan survoksia. Meaning: survomalla eli sauvasekoittimella hurauttamalla puhdistetut marjat ja survos sitten pakastusrasioihin.
VastaaPoistaAhaa, oletko siis pakastanut ne?
PoistaToki toki!
PoistaJaha, selvon.
Poista