Pieniä söpöjä ammuja. Näistä tulee kuitenkin joskus suuria tuotantoeläimiä ja lopulta joku syö ne. Näin se vaan menee. Silti ovat kamalia nuo korvan kokoiset korvamerkit, huh! |
Viimeaikoina olemme opiskelleet muun ohella pieneläinten hoitoa, rehuoppia ja tuotantoeläinpuolen otuksista olemme käsitelleet lampaat ja siat. Pieneläinten hoitoa olemme käyneet vasta teoriassa, mutta pääsimme jo käymään koulun pieneläintilassa. Koululla on nimittäin kohtuullisen kattava otanta lemmikkeinä käytettäviä pieneläimiä. Löytyy siperian maaoravaa, marsuja, kaneja, undulaatteja... Koululla asuu myös deguja, enkä nyt tarkoita mitään pulituuria hörppiviä heppuja :D
Pieneläinten hoito- ja hyvinvointi kuuluu maatalouden perustutkintoon, niin outo ajatus kuin se onkin. Siis marsut ja maatalous? No, maataloudessa tuotetaan marsuille heinää ja toisaalta meidän osaamisalanammehan on eläintenhoitaja. Emme ole pelkästään tuotantoeläintenhoitajia, vaan ilmeisesti sitten jonkin sortin yleiseläintenhoitajia. Ja valinnaisina aineina on mahdollisuus ottaa pieneläinten, koirien ja muiden sen sorttimentin otusten hoitoa käsitteleviä tutkinnon osia.
Minä en ole ajatellut ottaa näitä pieneläinpuolen valinnaisia, sillä en todellakaan usko työllistyväni kaninharjaajaksi. Pieneläimet ovat toki mukavia ja itsellänikin on sellaisia ollut koko ikäni, mutta uskon ja toivon, että tuotantoeläimet työllistävät minua jatkossakin. Aion suuntautua nautoihin, lampaisiin ja hevosiin. Lisäksi otan peltokasvien tuottamisen yhdeksi tutkinnonosaksi. Asun maalla, joten ehkä se jossain määrin selittää nämä valinnat mielenkiintoni lisäksi.
Olemme olleet myös koulun navetalla, josta jo jotain kerroin aiemminkin. Koulullahan on siis "perinteinen" parsinavetta, siellä on erilliset lypsimet, eikä se siis ole nykytrendien mukainen pihatto- ja robottinavetta. En tiedä, onko se hyvä, että asia on noin, sillä joillain koulutiloilla on robottinavetat ja näiden koulujen oppilaat saavat rautaisannoksen sellaisten navetoiden oppeja. Me joudumme, tai saamme, kuinka vain, hankkia robottiopit työssäoppimalla.
Otin valokuvaamalla kopiot koulun seinällä olevista työohjeista. |
Tästä voitte lukea, olisitteko hyviä navettatyöntekijöitä! |
Navetan uutta puolta, eli lypsylehmien osastoa. Sanoisin, että uutta, valoisaa ja puhdasta. Mutta samalla hyvin laitosmaista. Sairaala vai tehdas? |
Navetan molemmissa reunoissa on ruokintapöydät, tai pikemminkin ruokintakäytävät. |
Kiipesin katonrajaan ottamaan yleiskuvan. Tässä erottuu hyvin navetan rakenne. Lantakourut ovat molenpien lehmärivien perässä ja kourut ovat peitetyt ritilöin. Navetassa on lietelantala. |
Tervetuloa lukijakseni, tarjah!
Kamalat on nuo lätkät. Lehmäkin pärjäis mikrosirulla, niinkuin muutkin identifioitavat eläimet, mutta ihmistä varten pitää olla isot tekstit. Jaa, mutta ei ne taida mielellään siruttaa syötäviä eläimiä...?
VastaaPoistaMinusta kyllä perinteisen lypsyn opettelu onkin oppilaitoiksissa tärkeämpää vielä toistaiseksi. Roboteissa ei ole niin paljon opettelemista.
En tiedä tuosta sirutuksesta, mutta hevonenkin on loppujen lopuksi tuotantoeläin ja niillä noita siruja on.
PoistaPerinteisen lypsyn opettelussa ehdottomasti paras asia on se, että oppii myös havainnoimaan lehmiä ja käsittelemään niitä. Siinä kun ollaan ihan otsakontaktissa lehmän kylkeä vasten!
Jo on muuttunu navetta siitä ajoista kun mummolla oli lehmiä..eli mun lapsuudesta.
VastaaPoistaNavettatyöntekijä ohjeet kävisi meikäleisenkin työpaikalle muutama sanan vois vaan muuttaa.
Onhan nuo navetat muuttuneet, sekä rakenteellisesti, että kooltaan... Itselläni on 1945 valmistunut hirsinavetta, jossa on yksi ikkuna ja matala välipohja. Kynnystä oven alla on puolisen metriä. Ja navettaan sopii kolme lehmää ja vasikka!
PoistaMäkin haluaisin jonnekin oppimaan lehmän hoitoa. Joskus tulevaisuudessa haluaisin oman kyytön. Jos tästä nyt ensin pääsis muuttamaan maalle...
VastaaPoistaKyytöt ovat näppärän kokoisia nautoja. Tuo jo kahdesti plökissänikin vilahtanut pikkuvaikka on kyyttö. Kyytöt eivät koskaan kasva ihan "täysikokoiseksi". Sopivat siksi oikein hyvin kotitarvelehmiksikin, koska maidontuotos on vähäisenpää valtarotuihin verraten. Joskin vastapainona maidon ominaisuudet ovat teholehmien maitojen ominaisuuksia parenpia.
PoistaMielenkiintoinen juttu, onneksi vielä koulutetaan maatalouteenkin uutta porukkaa. Ja hyvin tarpeellista tietoa omaankin käyttöön, jos eläimiä meinaa pitää - vaikkei alalle aikoiskaan työllistyä. Tsemppiä opintoihin, hieno homma!
VastaaPoistaOpiskelu on lähes aina hyvä asia. Ja tämä opiskelu tuntuu olevan ainakin minulle erityisen hyvä asia. Kaikin puolin! Ja kyllä minulla on tarkoitus alalle työllistyä, itse asiassa minähän teen tässä koulun ohessa maatalouslomittajan töitä ja tein hevoslomittajan töitä ennen kouluun menoani. Myös omien eläinten ja peltoplänttien suhteen koulutus on ilman muuta hyväksi.
Poista