Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935

Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935
Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935

torstai 27. marraskuuta 2014

Vanhakin nyt nuortuu

Traktori nimittäin. Kirjoitin aiemmin syyskuulla olleeni metsätöissä. Tein tuolloin 4,5 metrisiä tukkeja tuulenkaadoista. Lue tästä tuo vanha postaus: http://pientilanukko.blogspot.fi/2014/09/metsatyot-pientilalla.html  Kirjoituksessa oli mainittu, että tulen myöhemmin juontamaan puut traktorilla lanssille. No, nyt sekin päivä on nähty ja eletty. Puut ovat tien varressa telapuiden päällä odottelemassa ensin kuorimista ja lopuksi pois vientiä. Tukeilla ei ole enää mitään kiirettä ja vienkin ne pois luultavasti vasta kevväämmällä. Tai sitten jonain muuna ajankohtana, kattoo ny...

63 vuotta. Eikä tunnu missään!
Vanha Ferguson TE- A- 20 traktori vuosimallia 1951 pääsi näyttämään todelliset, mutta näihin päiviin asti hieman uhohduksissa olleet kykynsä. Traktoria on tähän asti käytetty lähinnä talvisin lumihommissa ja kesäisin huvihommissa. Juurikaan mitään raskasta työtä se ei ole nähnyt edes vahingossa, saati, että olisi itse päässyt oikein kunnon ryskätöihin. No nyt tuo vetreä, mutta arvokkaasti harmaantunut vanhus pääsi viimein röytämään oikein jo menneen nuoruutensa uholla ja voimilla!

Kyseessähän on traktorimalli, joka suomessa tunnettiin aikoinaan "Harmikkina", "Verkuna" ja ties minä kaikkena. Ferguson oli ensimmäisiä traktoreita, joissa käytettiin Harry Fergusonin kehittämää hydraulista nostolaitetta. Nostolaitteen teki erinomaiseksi sen painonsiirtojärjestelmä, joka lisäsi raskaassa työssä vetävien pyörien painoa nostolaitteen automatiikalla. Painonsiirtojärjestelmän avulla pienikin traktori pystyi suorittamaan työn, johon aiemmin oli vaadittu vähintään tuplaten painavanpi vetokone.

Käyttöentisöin tämän "Verkuussonin" jo joskus kymmenkunta vuotta sitten. Remontti oli tyypillinen ikuisuusprojekti ja se veikin valehtelematta ainakin viisi vuotta, ellei kahdeksankin... Mutta enpä sitä ihan joka päivä korjaillutkaan. Traktori oli käytännössä purettu siten, että ainostaan sen runko oli koossa, muut osat olivat kaikki purettuina kunnostusta varten. Osat hiekkapuhalsin ja maalasin. Samoin renkaat oli uusittava. Tyypillinen 60- vuotis kasvojen kohotus siis... :D

Yllättävän näppere vehjes on tuollainen vanha raakkori. Voipi aurata lumet, kyntää pernamaan, lanata tietä, härnätä kesämökkiläisiä... Hieman liian nopea se tosin on, hidasta vaihdetta ei oikein metsä- ajoon tahdo löytyä. Sillä hoituu ihan hyvin tuollainen pienimuotoinen savottakin kaikesta huolimatta. Tosin, näitä pidettiin jo niiden ilmaantumisen aikaan liian pienenä savotoille. Niitä käytettiin kuitenkin muun ohella polanneteiden jyräämiseen. Mutta tulipahan tässä nyt todistettua, että ihmiskunta on ollut väärässä nelkytluvun lopulta lähtien: Ferguson soveltuu metsätyöhön.


Hyvin kulkee tyvipöllikin "Pikkuharmaalla".

Ihmiskunnan suurimmat savutukset. Tästä näkee hyvin,
kuinka suuria nuo tukit ovat traktoriin verraten.

Tää kone tuli ihan puun takaa. Ei tarvita jumalattoman leveitä ajouria: vanha
traktori vie käytännössä vain saman verran tilaa, kuin mönkijä kärryineen.
Huomaa, että vaikka maa on sula, ei siinä näy merkkejä kulumisesta.
 Etualalla on metsästäjien polku, joka on paljon pahemmin jättänyt
jälkensä isänmaamme ystävällisiin kasvoihin.11 kommenttia:

 1. Voi hitsit mikä Ferku..oikee namupala. Kaiken lisäksi kätevä peli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jup, näppärä on ja kaiken lisäksi vielä hauska kapine muutenkin! Jos lapsi piirtää traktorin, piirtää se Fergun... Ainakin silloin, kun itse olin lapsi.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Hehe, jaha! No, minkäs sille voi, kun pojasta nyt vaan tuli tällainen. :D

   Poista
 3. Sulla on kyllä aivan oikea traktori. Tuollainen sen pitääkin olla. Hienoa, että olet laittanut sen kuntoon. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä raakkorihan se on, vaikka ikää onkin jo moninkertaisesti museorekisteröintiin vaadittava määrä.

   Poista
 4. Oha tollai jo ihan muuta ku nykyset raktorit. Nappuloitaki jo niin pal ettei niist selkoo ota kukaa. Vika kun tulee niin mies on tilattava korjaamaan ja lasku on kaamee.

  Mulle kävis kans tollain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niissä uusissa venkeissä nappulaa ja namiskaa. Ja vipua ja vipstaakelia! Tässä Ferkussa on kaikkineen seuraavat: virtalukko, valokatkaisin, käsikaasu, vaihdekeppi, kytkin ja jarrut. Ja yksi sulake valoille. Aika simppeliä, eikö vaan!

   Poista
  2. Just noin se piharaksvaattorin tarttee olla.:)

   Poista
 5. Komea traktori. Meillä myös on yksi, se on tuossa pihassa seisonut jonkin aikaa. Hydraulisylinteri siihen tulisi vaihtaa, saa sen taas käyttöön sitten. Aikaisemmin olen itse hoitanut paljon pihatöitä, ja talvisin esimerkiksi lumien auraukset. Tosin nyt on naapuri hoitanut sen meidän puolesta ja hoitaakin niin kauan, että saadaan traktori kuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi Fergusoniin saa hyvin osia, onnea projektiin! Harmaan ongelma auraushommissa on se, että nostolaite ei toimi kytkimen ollessa pohjassa. Eli työ on hieman hidasta. Minullakin on tuohon perälevy, mutta yleensä auraan isommalla traktorilla.

   Poista

Olkaa niin armolliset, että suvaitsette saattaa tietooni eräitä mielipiteitänne ja kysymyksiänne koskien blogiani. :D