Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935

Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935
Kuva Pientilalta joko vuodelta 1934, tai 1935

maanantai 13. lokakuuta 2014

Antimaterialistinen varustebloggaus

Tänään kirjoitan aiheesta, joka tässä materialistisessa maailmassamme on sitä vastavirtaa, sitä kelkasta pudonnoiden ja pudotettujen purnaukseksi leimattua jaanaamista. Se on sitä höpinää, jota ei kuule ostoskeskusten käytävillä, eikä sitä kuule kauppojen kassoilla. Sitä kuulee harvoin ja vain todella rohkeat uskaltavat sanoa sen ääneen. Vielä harvempi kehtaa sellaiseksi julistautua.

Se sana on antimaterialismi.

Minä olen antimaterialisti.

Ja olen usein leimautunut sen vuoksi- milloin miksikin. Hipiksi, kommunistiksi... Riippuu suuresti leimaajan omista henkilökohtaisista elämänarvoista. On kuitenkin hienoa huomata, että maailmassa on joitain muitakin "tärähtäneitä", jotka eivät kulje materialististen markkinavoimien eturintamassa.

Mielestäni suuri määrä erilaisia uusia tarvikkeita, vaatteita, tai varusteita ei tee elämääni yhtään sen onnellisemmaksi, vaikka ostelisin mitä kaikkea hilua ja kampetta. Tarvitsen ylipäätään hyvin vähän mitään sälää elämässäni. Mitä se merkkivaatteen logo siinä resun paidan hihassa nyt sitten lopultakaan merkitsee? Kertooko se tosiaan jotain siitä, kuinka hyvä, tai huono ihminen sitä kantaa? Pöh, sanon minä. Ei kerro. Se kertoo ainoastaan sen, että paitaa kantaa henkilö, joka kuvittelee logolla olevan jokin statusarvo ja että häntä sen vuoksi katsottaisiin ylöspäin. Hah, nauran hiljaa mielessäni moiselle keikarille.

Ostan vaatteita erittäin harvoin. Viimeksi ostin koulua varten työtakin! Mutta silloin kun ostan, ostan sellaisia vaatteita, joiden uskon, tai ainakin toivon kestävän minulla vuosia. Ostan yleensä laadukkaita kotimaisia vaatteita ja jalkineita, mutta käytän niitä jopa vuosikymmeniä. Tällöin uuden ja ehkä hintavammankin vaatteen hinta jakautuu käyttövuosia kohden tasaisesti ja kalliskaan vaate ei ole kallis, kun sitä vertaa siihen, että joutuisi ostamaan halvan vaatteen vuosittain.

Luonnollisesti olen hankkinut myös kirppareilta tavaraa ja vaatteita. Siis silloin harvoin, kun nyt ylipäätään mitään ostan. Sieltä saa edullisesti kampetta, joka toisinaan on myös ihan laadukastakin. Osa kestosuosikkivaatteistani on hankittu kirppiksiltä. Samoin kotini antiikkihuonekalut ovat osin ostettu noista paikoista. Ovat kestäneet jo toista sataa vuotta jossain toisaalla, joten eivätköhän ne minullakin vielä saman verran kestäne...

Telvisioakaan en enää aikoihin ole katsellut. Sieltä tulee vain pelkkää amerikaanojen tusinasarjoja. Missä on laatu? Missä ovat ne ohjelmat, joista maatalouslomittajana ja opiskelijana maksan Yle- veroa?

Rahakaan ei tee onnelliseksi. Minulla on sitä aina ollut, milloin enemmän, milloin vähemmän, mutta milloinkaan sen määrä ei ole vaikuttanut onnellisuuteni tasoon. Siihen ovat vaikuttaneet tavallisesti vain ne asiat, jotka eivät maksa mitään, tai niitä ei ainakaan voi rahalla ostaa. Raha tuo toki turvallisuuden tunnetta ja varmuutta elämään, mutta enemmän varmuudentunnetta saan siitä, kun menen kellariini ja totean, että minulla on perunoita taas seuraavaksi vuodeksi vaikka jonkun muunkin syötäväksi asti. Samoin turvallisuudentunnetta tuo monen vuoden klapupinot. Noh, jonkinlaista materialismiahan sekin on, että en anna itseni ihan tuulen mukana ajelehtia ja kerään varastoja. Mutta materiaalia materiaalin vuoksi- ei, ei. Sitä en kaipaa juurikaan. Mitä nyt pientilalla toki kaikenlaista työkalua tietysti tarvitaan. Mutta älypuhelimet, tabletit ja soittimet. Täh? En käytä.

Kaikkea ei saa rahalla. Kuvassa monia sellaisia asioita. Löydätkö yhtäkään?
Koska tämä kirjoitus on antimaterialistinen varustebloggaus, kerron, mitä kaikkea jätin tänään ostamatta!! Tässäpä näitä: En ostanut tänään kanilleni uutta Fleksiä tai valjaita, joita sitten blogissani esittelisin kaikille ja tekisin niistä testiä. En ostanut uutta televisiota, sillä mitäs minä sillä muka tekisin? Vanhakin pölyttyy vintissä. En käynyt siinä kaupassa, jossa sänkipartaiset miehet kävelevät paidan ylin nappi auki. Minulla on jo paita, jonka ylin nappi on auki- se itse asiassa on pudonnut johonkin. En ostanut edes uutta karvalakkia, sillä vanha karvalakkini palvelee takuulla vielä vuosia, vuosia.

Sen sijaan kävin hakemassa navetasta lypsylämmintä maitoa, jonka hankkimiseen ei tarvinnut käyttää valuuttaa. Söin tänään itse valmistamaani ruokaa. Nostin lantut, jotka kasvoivat tänä vuonna hyvin. Ajoin traktorilla rankaa liiterilleni, jotta minulla on parinkin vuoden päästä talvisin mahdollisuus lämmittää pirttiäni. Katselin pikkulintujen touhuja auringonkukkapellolla.

Tämä on elämä, jonka olen aina halunnut ja jossa olen onnellinen.

Myös lakastuva luonto on kaunis. Oletteko huomanneet, kuinka hienoja
geometrisiä muotoja auriongonkukan siementen asettelussa luonto onkaan laatinut?



6 kommenttia:

  1. Joskus kasvatin auringonkukkia, että voisin sitten laittaa nuo siemenelliset kukkapohjat linnuille talvella - mutta ne söikin siemenet puoliraakoina suoraan kukasta :)
    Ja mitä ei rahalla saa, niin tuosta kuvasta heti ensimmäisenä tuli mieleen iso puu. Meillä seurakunnan(metsuri)puutarhuri on kaadattanut menneinä parina vuotena srk:n mailta lähes kaikki isot puut, myös täysin terveet - ainakin näin maallikon silmin. Lehdessä myös luki, ettei rahaa oltu haluttu käyttää mihinkään puiden testauksiin, että löytyis ne lahot; ei, nurin vain kaikki. Ja isoa puuta et rahalla saa. Taimen kyllä, mutta menee vuosikymmeniä, ennen kuin se on iso.

    Kyllä maiseman muutokseen tottuu ja se on hyväksyttävä, mutta silti se kismittää. Mikä viha sillä ihmisillä on puita kohtaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, ulkotiput syövät mielellään jyvät jo suoraan pellolla! Ja jos viet ne vinttiin, tai aittaan, niin sinnekin ne änkeytyvät niitä syömään- mutta ainakin minun auringonkukkani ne saavatkin syödä, sillä niitä varten ne ovatkin.

      Isot ja vanhat puut ovat rikkaus, jota tulee vaalia samaan tapaan, kuin vanhoja rakennuksia, maisemia ja vanhoja ihmisiä. Kaikki, jotka ovat eläneet meitä kauemmin, herättävät kunnioitusta jo pelkällä iällään.

      Moni kunnanpuutarhuri yms. pelkää vanhoissa puissa korvausvastuuta. Että joku muka jää puun alle sen kaatuessa. Ömh! Montakohan tapausta tiedetään historiasta, että joku jää myrskyssä kaatuvan puun alle? Moniko on edes nähnyt puun kaatuvan omia aikojaan? Veikkaan: aika harva.

      Poista
  2. Minimalismihan on muotia! Olet, poikapolo, muodin aallonharjalla, vaikka mitä tekisit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, kamalaa! Pitänneekö minun sittenkin läksiä huomenna kaupoille... :P

      Poista
  3. Uusi lukija ilmoittautuu! Pakko kommentoida tähän sen verran, että on muuten ihan naurettavaa kuinka paljon onnellisemmaksi tekee liiteri (tai kaksi) täynnä polttopuita kuin tili, jolla on kohtalaisesti rahaa. Yritäpä tätä selittää niille, joilla ei ole asiasta omakohtaista kokemusta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa vaan lukijaksi, Milla!

      Niinpä. Milläpä sitä voisi lopultakaan kenellekään selittää asiaa, jota tämä ei halua ymmärtää, tai kuten sanoit, jolla ei ole asiasta kokemusta.

      Poista

Olkaa niin armolliset, että suvaitsette saattaa tietooni eräitä mielipiteitänne ja kysymyksiänne koskien blogiani. :D